Kreditsamhällets begynnelse och fall

KreditsamhälletVi lever i en spännande tid, på fler än ett sätt, kanske framförallt ur den synvinkeln att vi fått uppleva så många revolutioner i vår livstid. Den tekniska revolutionen så började under det sena 1900-talet är kanske det bästa exemplet som verkligen visar hur världen kan förändras totalt under en 20års period.

Vi åttiotaliser har fått uppleva tre finanskrisar men även har vi sett världen under sina glansdagar, vi har sett insidan och utsidan av bubblor som senare har sprängts och tagit alla luftslott med sig. Tiden har aldrig riktigt fått stå stilla, inte som förr, nu står tiden aldrig stilla, inte med internet, inte när man som vi är ständigt uppkopplade.

Man kan väll lungt säga att all förändring inte är positiv, för visst för denna “interconnectivity” med sig baksidor av allt det goda som kommer med t.ex internet, facebook, twitter och ett samhälle där trender föds och dör dagligen. Inget verkar vara här för att stanna med än fundamentala idér, och även dessa förändras ständigt.

Konsumption i kreditkortets epok

Något som internet skapade var en ny marknad, en global sådan där allt fanns tillgängligt från tangentbord till din dörr. Ett samhälle där allt hade ett pris, där kött och frukter flögs över jordklotet för serveras på våra tallrikar. Där folk överkonsumera till den grad att de skuldsätter sig till upp över öronen, för alla kan få ett kreditkort när de fyllt 18 år och ett stadigt jobb.

Problematiken är att för få längre läser det finstilta, kanske gjorde dom aldrig det nu som förr, kanske är det samma människor idag som får skon att klämma. Kreditkort kan vara en fantastisk frihet, men för många innebär det skyhöga räntor som motiveras med att det aldrig var något lån du tog utan en nyanserad kredit med 25% ränta.

Är det politikernas ansvar att se till att dessa betalkort inte är så tillgängliga, precis som sms-lån och andra krediter med skyhög ränta, eller är det en modern sida av darwins “natural selection” som ser till att vårt samhälle frodas. Frågorna är många och det har aldrig varit lättare för konsumenter att jämföra olika kreditkort på nätet genom recensionssidor som kreditkort.me.

Vi ser grekland kollapsa framför oss med enorma skulder till sina grannländer, vi ser vår egna unga generation starta livet som vuxna med skulder över öronen, samlade i stockholms-nattliv med enkla krediter från smslån. Själv sitter jag här i skrivande stund och funderar på att fylla madrassen och klippa mitt remember card som hjälpt mig så många gånger förr, men vem vet när draperierna faller.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *